Kosár 0 x

Hogyan válasszuk ki otthonunkba a megfelelő illatot?

Hogyan válasszuk ki otthonunkba a megfelelő illatot?

A napunk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, így amikor hazaérünk a nyugalom és pihenés oázisába, szeretnénk hogy kellemes környezet vegyen bennünket körül. Általánosságban igaz, hogy az emberek kedvelik, ha otthonukat a tisztaság, a friss virágok vagy az éppen elkészült étel illata lengi be. A barátok, családtagok is szívesebben térnek be és töltenek el több időt egy olyan lakásban, ahol kellemes illat uralkodik. Ez nem csak az otthon esztétikáját növeli, hanem a vendéglátók igényességét is tükrözi.
A szaglás a legfőbb emberi érzék, amely képes emlékeket felidézni. Nem csoda tehát, hogy egyes illatokat érezve előtörnek bennünk a közös családi ünnepek és a boldogan eltöltött napok emlékei. Karácsonykor jellegzetes a narancs, fenyő és fahéj illata, egy születésnaphoz társítható egy parfüm vagy a sütemények illata, húsvétkor a természet, a virágok vagy a frissen sült kalács illata meghatározó, míg nyáron az eper és az erdők illata.
Szerencsére nem kell mindig az ünnepekre várni, hogy kellemes illatok lengjék be a ház minden szegletét, az év bármely napján becsempészhetjük otthonunkba a finomabbnál finomabb illatokat. Egy jól megválasztott illat pozitívan hat a hangulatra, megnyugtat, segít a pozitív gondolkodásban. Ezen hatások a mai felgyorsult és stresszes világban már-már elengedhetetlenek.
Na de milyen illatot válasszak ezek után otthonra? – merül fel a kérdés.
Megosztunk pár tippet, ami segíthet a döntésben:
1. Passzoljon otthonod egyedi illatához
Gyakori hiba, hogy az illat kiválasztásánál csupán a saját ízlésünk alapján döntünk. Minden otthon rendelkezik egy egyedi, jellegzetes illattal, ami nagyban függ az ott élő emberektől, az életvitelüktől, a készített ételektől, illetve a mosási és takarítási szokásoktól. Ahhoz, hogy kellemes légkört teremtsünk, az illatválasztásnál nélkülözhetetlen ezen faktorokat is figyelembe venni annak érdekében, hogy a választott illat tökéletesen passzoljon otthonunk egyedi illataihoz.
2. Vedd figyelembe mások véleményét
Amennyiben többen laknak egy házban vagy gyakoriak a vendégek, abban az esetben célszerű mások ízlését is szem előtt tartani az illatválasztásnál. Fontos, hogy az illat mindenki számára kellemes legyen, hiszen számos tanulmány kimutatta, hogy egy kellemes illat akár 40%-kal is képes javítani a hangulaton. Ebben az esetben javasolt elkerülni a különleges, illetve túlzottan határozott illatokat, különösképpen ha nagyon eltérő életkorú és ízlésű emberek tartózkodnak ugyanabban a légtérben. Érdemes a klasszikus, lágy illatok közül választani, melyek tartalmazzák a szantálfa, virág, vanília vagy pézsma illatjegyek valamelyikét.
3. Igazítsd az enteriőrhöz
A belső terek tervezésénél lényeges szempont, hogy hangulatos és kellemes környezetet teremtsünk. Fontos, hogy az illat összhangban legyen az adott helyiséggel. Az illatválasztáshoz segítséget nyújthat otthonunk stílusa és a térben uralkodó színvilág. Ha otthonunkban a világos színek dominálnak, abban az esetben javasolt egy friss, pezsgő illatot választani. Ha a helyiség rendkívül színes, akkor jól passzol majd hozzá egy virágos vagy gyümölcsös illat.
4. Határozd meg az illatosítás célját
Mielőtt kiválasztjuk az illatot, határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni vele. Talán semlegesíteni szeretnénk a szagokat? Esetleg hangsúlyozni akarjuk a belső tér színeit? Netalán szeretnénk, ha az illat feldobna és pozitív energiával töltene meg? Ezen kérdések megválaszolása segíthet abban, hogy célunknak megfelelő illatot válasszunk.
A különböző illatok eltérő hatást gyakorolnak a környezetre és az emberekre. Például a levendula és a virágos illatjegyek megnyugtatnak, ellenben a citrusos aromák felemelnek, energetizálnak. Ha egy kellemetlen szagot szeretnénk ellensúlyozni, abban az esetben ajánlott egy egyszerűbb illatot választani, például citrust vagy vaníliát. Túl sok illatjegy keveredése esetén előfordul, hogy nem a várt illathatást érjük el.
5. Határozd meg az illatosítás helyét
Válasszunk aszerint illatot, hogy melyik helyiségben szeretnénk azt használni. A hálószobában javasolt a lágy, visszafogott, gyengéd illat használata, például a szantált tartalmazó illatok tökéletes választásnak bizonyulnak. A nappali és a konyha alapvetően több illatot hordoz magában, így itt célszerű erősebb illatot választani, ami például ámbrát vagy citrusos illatjegyeket tartalmaz. A fürdőszobában érdemes friss és tiszta érzést keltő illatot alkalmazni, ebben az esetben a virágos, gyümölcsös és friss illatokat ajánljuk.
6. Gondold át, hogy milyen asszociációkat akarsz elérni az illattal
Gondolj a kedvenc ünnepedre, ételedre, mozifilmedre majd társíts hozzájuk egy illatot. A kedvenc dolgaidhoz társított illat amellett, hogy nosztalgikus hangulatba repít, segít otthonodat személyre szabni és barátságossá tenni.

Reméljük, hogy tippjeink segítenek a tökéletes illat kiválasztásában. Útmutatónk nem kőbe vésett szabályokat tartalmaz, ne félj kísérletezni, valami teljesen újat, egyedit, különbözőt kipróbálni, hiszen inspiráló lehet számodra. Változtass az évszakok, az ízlésed vagy a kedved szerint, hiszen semmi sem állandó. Használj a különböző helyiségekben különböző illatokat vagy társítsd őket az évszakokhoz, ünnepekhez. Válassz szabadon! Következő bejegyzéseinkben segítünk meghatározni, hogy hova helyezd a pálcikás illatosítót otthonodban. 

Megosztás:

Hozzászólások(0)

Hozzászólás

  • Alex (New York) purchase

    15 minutes ago

  • Jony (USA) purchase

    50 minutes ago

  • Anna (Japan) purchase

    55 minutes ago

X